Multiresistentit bakteerit

Viime aikoina julkisuudessa on puhuttu paljon multiresistenteistä bakteereista. Koirille tyypilliset multresistentit bakteerit ovat MRSP ja ESBL.

Yhdistys on hankkinut koulutusta bakteereista ja ohjeistaa sekä opastaa asiassa adoptoijia.

Tämän lisäksi Espanjan Katukoirat ry on osallistunut Eviran riskikartoitukseen. Evira tutkii eri maiden tilannetta resistenttien bakteerien osalta. Evira on haastatellut yhdistyksen edustajan muun muassa testikäytännöistämme ja lisäksi Eviran edustajat ovat käyneet lentokentälle ottamassa koirista näytteitä tutkittavaksi. Tulokset julkistetaan maittain vuoden 2018 loppuun mennessä ja näin saamme faktapohjaista tietoa Espanjan tilanteesta.

Saamamme tiedon mukaan testatuilla koirillamme rabies vasta-aineet olivat reilusti koholla, mikä kertoo, että koirat ovat asianmukaisesti rokotettuja. MRSA- ja ESBL-bakteereita ei tutkituilta koirilta löytynyt ja ekinokokkoosinäytteet olivat negatiiviset. MRSP-bakteeria ei Evira testannut, koska sen tarttuvuus ihmisiin on hyvin epätodennäköinen.

Toivoisimme saavamme tiedon tuloksista niiltä tuomiemme koirien omistajilta, jotka ovat otattaneet koiriltaan kyseisiä testejä tai osallistuneet Eviran ilmaiseen tutkimukseen.

Eviran tutkimukseen voi osallistua, jos koirasi on ollut alle kuukauden Suomessa. Laboratoriotutkimukset ovat omistajalle maksuttomia. Lisää tietoa tutkimuksesta löydät TÄÄLTÄ.

Jotta asiaa saataisiin oikeisiin mittasuhteisiin, on hyvä tarkastella hiukan laajempaa kokonaisuutta. Antibioottiresistenssi tarkoittaa sitä, että bakteereista tulee antibiooteille vastustuskykyisiä. Tämä johtuu siitä, että antibiootteja käytetään liikaa ja leväperäisesti. Antibioottiresistenttien bakteerien yleistyminen on maailmanlaajuinen ongelma.

Seuraavassa tarkempaa tietoa bakteereista.

MRSP vastaa ihmisen sairaalabakteeria MRSA:ta. MRSP-bakteeria esiintyy useimmin koirilla, jotka kärsivät toistuvista iho- ja korvatulehduksista tai jotka muusta syystä ovat saaneet usein antibiootteja.

Nämä koirat kuuluvatkin MRSP-bakteerin riskiryhmään ja tutkimusten perusteella on arvioitu, että noin 10 % riskiryhmään kuuluvista koirista kantaa MRSP-bakteeria. Muilla koirilla MRSP-bakteerin esiintyvyys on harvinaisempaa. Suomessa tehdyn selvityksen mukaan noin 3 % opaskoirista oli MRSP:n kantajia. Esiintyvyys on todennäköisesti samaa luokkaa eläinlääkäriasemilla käyvillä koirilla, joilla epäillään bakteeri-infektiota.

MRSP leviää useimmiten eläinten välisestä kosketuksesta. Se voi vallata elintilaa koiran iholla ja limakalvoilla erityisesti silloin, kun koira saa antibioottikuurin. Antibioottikuurin aikana herkät bakteerit kuolevat ja vastustuskykyiset bakteerit lisääntyvät. MRSP voi levitä myös ympäristön ja välineiden (esimerkiksi harjat, kupit, lelut) kautta tai ihmisen käsien tai vaatetuksen välityksellä koirasta toiseen. Tämän vuoksi eläinlääkäriasemilla MRSP-bakteeria kantavaa eläintä käsitellään kosketuseristyksessä.

Ihminen ei yleensä sairastu MRSP:n aiheuttamaan tulehdukseen. Maailmalta on raportoitu vain yksittäisiä ihmisten sairastapauksia. Koirien kanssa jatkuvassa kontaktissa oleva ihminen voi kantaa oireettomana MRSP-bakteeria, mutta se on hyvin harvinaista ja kantajuus on todennäköisesti lyhytaikaista.

Hygieniaohjeistus omistajalle

-Eläinlääkäriasemille ilmoitus ajanvarauksen yhteydessä, hoidetaan riskipotilaina
-Oireettoman kantajan kanssa voi elää kotioloissa normaalisti, mutta hyvästä käsihygieniasta kannattaa huolehtia myös kotioloissa. Jos kätesi tahriintuvat eritteistä, niin pese ne huolellisesti.

Jos lemmikillä on infektio, jonka aiheuttaja on MRSP (ihotulehdus, korvatulehdus, haavatulehdus tms.)
-Käytä infektoituneen alueen hoidossa kertakäyttöhanskoja. Pese kädet hanskojen poiston jälkeen huolellisesti. Alkoholipitoisen käsihuuhteen käyttö on suositeltavaa.
-Laita hoidossa käytetyt sideharsotaitokset, pumpulilaput tms. suoraan jätepussiin.
-Vältä kontakteja muihin koiriin, kunnes infektio on parantunut.
-Käytä kertakäyttöhanskoja, kun puhdistat lemmikkisi korvia, käsittelet sen eritteitä tai hoidat se suuta. Pese kädet huolellisesti hanskojen poiston jälkeen.
-Käytä ruoka- ja juomakippojen pesussa vain siihen tarkoitettua tiskiharjaa ja säilytä se erillään
-On todennäköistä, että perheen muutkin koirat ovat kantajia.

ESBL sen sijaan on bakteerin hankkima ominaisuus ja se on tyypillisimmin E. colissa, joka on yleinen suolistobakteeri. Kantajuus voi siirtyä koirasta omistajaan esimerkiksi naaman nuolemisen yhteydessä.

ESBL-tyyppisiä entsyymejä on muitakin, ja yksi tavallisimmista on AmpC. ESBL-entsyymiä tuottavien bakteerien aiheuttamat infektiot ovat ihmisillä lisääntyneet tasaisesti viimeisten vuosien aikana Suomessa.

Tämä kehityssuunta on maailmalaajuinen ja siihen vaikuttaa useita erilaisia tekijöitä, joista lisääntynyt matkustus arvioidaan yhdeksi tärkeimmistä. Eläinten ja elintarvikkeiden merkityksestä ihmisten ESBL tartuntoihin on vähemmän tietoa, mutta esimerkiksi Ruotsissa eläinten ja elintarvikkeiden osuus ihmisten ESBL-entsyymiä tuottaviin E. coli -bakteereihin on arvioitu vähäiseksi.

Hygieniaohjeistus omistajalle

Oireettoman kantajan kanssa voi elää kotioloissa normaalisti, mutta hyvästä käsihygieniasta kannattaa huolehtia myös kotioloissa. Jos kätesi tahriintuvat eritteistä (esim. virtsa, uloste, kuola), niin pese ne huolellisesti. Jos lemmikilläsi on todettu ESBL-kantajuus, niin kannattaa siitä ilmoittaa omaan hoitoyksikköön asioidessasi terveydenhuollossa jotka harkitsevat seulonnan tarpeen. Eläinlääkäriasemille myös ilmoitus ajanvarauksen yhteydessä, koska eläimet hoidetaan riskipotilaina.

Kun käsittelet sisällä lemmikin ulostetta tai virtsaa, käytä kertakäyttöhanskoja. Imeytä eritteet paperiin, mikä laitetaan suoraan jätepussiin. Pyyhi alue, missä ulostetta/virtsaa oli esimerkiksi Virkon-liuoksella (desinfektioaine). Pese kädet huolellisesti hanskojen poiston jälkeen. Alkoholipitoisen käsihuuhteen käyttö on suositeltavaa. Kerää lemmikin ulosteet ulkoa pois, jotteivat muiden lemmikit ole tartuntavaarassa.

Jos lemmikillä on infektio, minkä aiheuttaja on ESBL-ominaisuuden omaava bakteeri (esim. haavatulehdus tms.)
-Käytä infektoituneen alueen hoidossa kertakäyttöhanskoja. Pese kädet hanskojen poiston jälkeen huolellisesti. Alkoholipitoisen käsihuuhteen käyttö on suositeltavaa.
-Laita hoidossa käytetyt sideharsotaitokset, pumpulilaput tms. suoraan jätepussiin.
-Jos eritteitä on pinnoilla, pyyhi pinnat huolellisesti esimerkiksi Virkonilla.
-Jos kyseessä on virtsatietulehdus, siivoa virtsalammikot sisällä kuten edellä on mainittu.
-Vältä kontakteja muihin koiriin, kunnes infektio on parantunut.
-Älä anna lemmikin nuolla kasvojasi.
-Käytä kertakäyttöhanskoja koskettaessasi lemmikkisi suuta tai peräaukon aluetta, esim. harjatessasi sen hampaita tai pestessä sen peräaukon ympärystä. Pese kädet huolellisesti hanskojen poiston jälkeen. Alkoholipitoisen käsihuuhteen käyttäminen on suositeltavaa.
-Käytä ruoka- ja juomakippojen pesussa vain siihen tarkoitettua tiskiharjaa ja säilytä se erillään.
-On todennäköistä, että perheen muutkin koirat ovat kantajia.

Bakteeritiedon lähde: Evira
Hygieniaohjeistuksen lähde: Eläinlääkäri Tanja Hakkarainen, Evidensia