Ohjeita kotiutumiseen

Ohjeita koiran ottajalle

Lue adoption edellytyksistä.

Tutustu luovutussopimukseen.

Lentokentälle mukaan
Tullessasi noutamaan koiran kentältä, ota mukaasi hihna (huom. ei flexiä) ja kaulapanta koiralle. Jos kotimatka on pitkä, olisi hyvä varata mukaan myös vesikuppi ja vettä sekä autoon viltti koiraa varten. Myös jokunen koiran makupala tai vastaava olisi hyvä varata mukaan: jos koira on arka, sen saa houkuteltua niillä esim. autoon helpommin.

Koirien saapuessa kentällä on aina paikalla yhdistyksen edustaja, joka ottaa koirat vastaan ja käy omistajan kanssa paperit vielä läpi sekä tarkastaa koiran. Häneltä voi ja kannattaa kysyä mahdollisesti mieltä askarruttavia asioita. Toivomme myös, että uusi omistaja on oma-aloitteisesti yhteydessä yhdistykseen ja kertoo, miten elämä kotona on lähtenyt käyntiin. Mahdollisten ongelmien ilmetessä tulee välittömästi olla yhteydessä omaan koiravaraajaan tai hätätilanteessa johonkin toiseen yhdistyksen yhteyshenkilöön. Yhdistys on aina valmis auttamaan ongelmatilanteissa, joten meihin kannattaa olla yhteydessä.

Kotiin tulo ja perheenjäseniin tutustuttaminen
Koiran tulisi saada rauhassa tutustua uuteen kotiinsa ja perheenjäseniin. Lapsille täytyy painottaa jo etukäteen, ettei koiran luo voi rynnätä, sitä ei voi mennä halailemaan tai muuta sellaista, vaan sen tulee saada tutustua omin ehdoin pikkuhiljaa, ei missään nimessä pakottamalla. Lentomatka on koirille valtava stressi ja jokainen koira reagoi matkustamiseen omalla tavallaan. Joka tapauksessa koira ei ole heti kotioloissa oma itsensä. Anna siis koiran olla kotona aluksi ihan rauhassa, että se voi haistella uuden kodin jokaisen nurkan ja tutustua paikkoihin. Toiset koirat kuitenkin sopeutuvat nopeasti ja toisilla taas voi mennä pitkäänkin, eli kärsivällisyyttä tarvitaan. Älä myöskään anna koiraa heti lapsen talutettavaksi. Jos kotona on jo muita koiria, kerää luut, lelut ja kaikki muutkin mahdolliset riidanaiheuttajat pois lattioilta.

Tarhalta tulevat koirat eivät välttämättä ole olleet koskaan kotioloissa, vaan eläneet kadulla ja tarhalla, joten melkein kaikki asiat ovat koiralle uusia (esim. TV, imuri, peilit jne.), ja ne saattavat aluksi tuntua koirasta jopa pelottavilta. Koiran peloista ei kannata tehdä numeroa, koska koiran lohdutteleminen pahentaa pelkotiloja. Valtaosa koirista ei myöskään ole heti sisäsiistejä. Joskus koiran kanssa voi joutua aloittamaan sisäsiisteysharjoittelut kuin pienen pennun kanssa ja lattialle kannattaa laittaa sanomalehtiä. Toisinaan matkasta stressaantunut koira voi pinnata pissaa hyvinkin pitkään, jopa yli vuorokauden. Tästä ei kannata säikähtää vaan rauhallisesti kävelyttää koiraa ulkona usein ja antaa sen haistella muiden koirien merkkejä.

Lue tästä, miten Bondi sopeutui kissaperheeseen

Loishäätö

Tarhalla annettava madotus ei aina riitä ja koirat on syytä madottaa uudelleen, kun ne saapuvat Suomeen. Suosittelemme madottamaan koiran Suomeen tulosta kahden viikon kuluttua Axilur-nimisellä matolääkkellä kolmen päivän kuurilla. Axilur tappaa mahdollisen giardialoisen tehokkaasti. Giardiaa esiintyy myös Suomessa. Koira on saanut ekinokokkilääkityksen tarhalta lähtiessään. Myös tämä häätö on hyvä uusia vielä kotona kahden viikon kuluttua Axilur-kuurin päättymisestä. Drontal on tähän tarkoitukseen sopiva valmiste. Jos perheessä on muita koiria, kaikki koirat tulee madottaa samaan aikaan. Axiluria ja Drontalia saa apteekista ilman reseptiä.

Pesu
Koira kannattaa pestä heti, kun se on saapunut Suomeen. Koirille on annettu tarhalla Bravecto-ulkoloishäätötabletti tai Stronghold paikallisvaleliuos. Jos koira näyttää siistiltä, ulkoloishäädön voi uusia vasta myöhemmin esimerkiksi Frontline comp -paikallisvaleluliuoksella, joka häätää mahdolliset kirput, punkit, täit ja väiveet. Mahdolliselle muulle laumalle kannattaa laittaa ulkoloishäätö viimeistään muutama päivä ennen kuin uusi jäsen saapuu kotiin. Frontline comp -valmistetta saa apteekista ilman reseptiä. Annamme sinulle yksityiskohtaiset ohjeet loishäätöjen uusimisesta ennen koiran saapumista.

Yleisesti
Koira kannattaa tarkastaa huolella, koska monilla koirilla on korva- ja silmätulehduksia sekä yskää. Useimpien koirien hampaat saattavat olla myös huonossa kunnossa, joten ne kannattaa tarkastuttaa, kun koira on ensin kotiutunut rauhassa. Tarkista myös mahdolliset steriloinnista/kastraatiosta johtuvat tikit ja poistata tikit eläinlääkärillä mikäli ne eivät ole sulanneet. Kynnet on syytä myös leikata. Koira on hyvä käyttää eläinlääkärin tarkistettavana, jos katsot sen tarpeelliseksi.

Ruokailu
Koirat syövät tarhalla kuivamuonaa. Usein niillä on ripulia, kun ne tulevat Suomeen. Tähän voi antaa Aptus tehobaktia, joka on koirien suolistotoiminnan tasapainottamiseen tarkoitettu maitohappobakteerivalmiste. Koiran ruoka onkin syytä valita huolella. Jos tuntuu, että koiran vatsa ei kestä kuivamuonaa, olisi hyvä tarjota aluksi esim. keitettyä (tummaa)riisiä, hieman raejuustoa sekä jauhelihaa tai kanaa pieniä annoksia useamman kerran päivässä.

Lue lisää ruokailusta

Koiran liikunta
Koska koirat eivät välttämättä pääse lenkille tarhalla, koirien kunto ja lihakset voivat olla huonossa kunnossa. Aloita ulkoilu varovasti ja pienillä kävelylenkeillä. Kun koiran lihakset vahvistuvat ja se saa kunnon ravintoa, voit lenkittää koiraasi pidempiä matkoja. Olethan ensimmäisinä päivinä erityisen varovainen, ettei koira pääse karkaamaan. Vieraassa ja oudossa ympäristössä koira ei välttämättä tule takaisin. Koiralle voi laittaa ulkoiluja varten tuplavarmistuksen eli valjaat, pannan ja kaksi hihnaa.

Katso myös: Usein kysyttyä