Lihat, sisäelimet, kalat ja kananmunat

LIHAT, SISÄELIMET, KALAT JA KANANMUNAT

 

Lihoista kannattaa hyödyntää oikeastaan kaikkia markkinoilla olevia. Tänä päivänä valikoima on todella laaja – monipuolinen ruokinta on tehty meille jo todella helpoksi. Hyödynnä siis mahdollisuuksien mukaan eri eläimiä; nauta, naudanmaha, poro, hirvi, peura, hevonen, possu, kalat, broileri, ankka, kalkkuna, hanhi, lammas… eri eläimiä kannattaa käyttää ihan jo siksi että niiden ravintoaine-koostumukset ovat erilaisia – jossain on enemmän proteiinia, jossain rasvaa, jossain rautaa, jossain sinkkiä jne. Käyttämällä eri eläimiä taataan kaikista monipuolisin ja paras
ravintoaineiden saanti koiralle. Suosittelenkin käyttämään eläimiä jokaisesta seuraavasta ryhmästä (mikäli koira on terve eikä sillä ole ruokinnallisia rajoitteita):

– siipikarja; broileri, ankka, kalkkuna, hanhi…
– lammas
– nauta, naudanmaha
– poro, hirvi, peura, hevonen
– possu, kalat

Ihan kaikkia ei tietenkään joka ryhmästä tarvitse käyttää, mutta lihoja kannattaa vaihdella. Olisi hyvä esim. käyttää poroa tai jotain riistaa. Siipikarjastakaan ei tarvitse käyttää kaikkea koko ajan, broileri on yleisin ja eniten käytetty ja oikein hyvä vaihtoehto, sen rinnalla kalkkuna ja jos saa ankkaa ja hanhea, nekin toki hyviä eläimiä syötettäväksi. Possua ja kaloja kannattaa käyttää molempia, sekä nautaa että naudanmahaa.

 

viivinruokakuppi 009

 

Sisäelimet ovat aivan loistava ravintoaineiden lähde. Niitä kannattaa käyttää myös vaihtelevasti eri eläimistä, koska jälleen kerran; nekin sisältää eri määriä erilaisia ravintoaineita. Sisäelimiä kannattaa tarjoilla ainakin parisen kertaa viikossa, mutta voi antaa enemmänkin.
Yleisesti on suositeltu n. 1 x vko mutta tämä johtunee maksan runsaasta A-vitamiinin määrästä – muita sisäelimiä voi kuitenkin syöttää huoletta, ja kannattaakin syöttää lihan rinnalla reilusti. Niitä voi käyttää myös kypsennettynä namipalkkana; usein käytettyjä ovat maksa, munuaiset, kivipiira ja sydän (olkoonkin että sydän ja kivipiira on virallisesti lihaksia).

Kaloista voi käyttää oikeastaan mitä vaan, mutta järvikaloille on pakastus-suositus (vähintään 2 vkoa) mahdollisen matovaaran vuoksi, mutta ne voi myös kypsentää. Eniten käytetty kala on lohi, mutta niitä kannattaa ilman muuta käyttää laajemminkin, esim. muikut ja silakat ovat oikein
mainiota vaihtelua kalavalikoimaan. Kaloja kannattaisikin tarjoilla koiralle n. 2 x vko (senioreille useamminkin)  ja nimenomaan vaihdellen esim. edellä mainittuja silakkaa, muikkua ja lohta, ihan siksikin että
kaikki kalat sisältävät eri määrät mm. D-vitamiinia. Esimerkkinä silakka, joka sisältää melkein nelinkertaisen määrän D-vitamiinia loheen nähden.

 

ruoat0808 011

 

Kananmuna on erinomaista ruokaa koiralle, vastaahan sen aminohappokoostumus 100% koiran tarvetta! Niitä voi tarjoilla sekä raakana että kypsänä. Myös kuoret voi hyödyntää raakana – yhden kananmunan kuori (1tl) sisältää
n. 1700-1800mg kalsiumia eli todella runsaasti. Kuoret kannattaa kuivattaa ja jauhaa ja sen jälkeen hyödyntää kalkkilisänä ruokinnassa jos koira ei esim. syö lihaluita niin paljoa että ne riittäisi täyttämään kalkin tarpeen.