Öljyt

ÖLJYT JA MUUT LISÄT

 

Öljyjen ja muiden lisien käyttö on hyvin vaihtelevaa. Öljyistä voi käyttää moniakin vaihtelevasti; suositeltavin ja koiralle hyödyllisin on yleensä lohi/kalaöljy. Koirille voi myös antaa kalaöljykapseleita jotta omega-3-tarve saadaan tyydytettyä. Kuten myös ihmisillä, näiden
rasvahappojen saanti jää monasti koirilla liian alhaiseksi. Myös hampunsiemenöljy on todella ravinnerikasta, pellavansiemenöljy on myös hyvää, lisäksi voi käyttää auringonkukkaöljyä, rypsiöljyä. Suositeltavin vaihtoehto on kylmäpuristettu ja vielä vähän parempi jos on myös luomua, koska tämä takaa laadukkuuden. Kaikista paras rasvalisä koiralle on luonnollisesti eläinperäinen, siksi yleisin suositeltu on lohi/kalaöljy. Mutta laadukkaat omegoita sisältävät kasviöljyt ovat myös hyviä.

Vitamiineista suositeltavin lienee D, jos koira ei saa reiluja määriä erilaisia kaloja vaihtelevasti. Lohi sisältää suhteellisen vähän D-vitamiinia, ja esim. 1-2xvko lohta annettaessa D:n saanti jää melko varmasti liian alhaiseksi.

E-vitamiini on sellainen joka jää usein ja herkästi vajaaksi; koiran on melko hankalaa saada sitä ruoasta tarpeeksi. Tästä johtuen monet antavat E:tä lisänä.

Myös sinkki on aine, joka jää herkästi vajaaksi, monet lisäävät myös sitä koiriensa ruokavalioon.

Muiden vitamiinien kohdalla on vaikeaa antaa suosituksia – riippuu niin yksilöstä ja toki myös omistajan mielipiteestä, kokeeko hän koiransa tarvitsevan joitain lisiä.

Hyvä lähtökohta on se että koiran luonnonmukainen ruokavalio olisi niin monipuolinen, ettei kovin monia lisiä tarvittaisi, mutta joskus kuitenkin tulee tilanteita että joitain lisäravinteita on hyvä lisätä ruokavalioon.