Tietoa kotihoitajuudesta

Haluatko ryhtyä kodittomille kotihoitajaksi?

Miten pitkään koira on kotihoidossa? Syntyykö kotihoitajalle kuluja? Kuka etsii koiralle oman kodin? Voinko valita koiran itse? Seuraavassa vastaamme yleisimpiin kotihoitajan vapaaehtoistyötä koskeviin kysymyksiin.

Espanjan Katukoirat etsii jatkuvasti sitoutuneita kotihoitajia, joilla olisi mahdollisuus sijoittaa koira väliaikaisesti omaan kotiinsa. Tuomme Espanjasta tarhalta esimerkiksi sellaisia koiria, joiden on syystä tai toisesta päästävä sieltä pois. Tarvitsemme toisinaan kotia vaihtavalle koiralle tilapäisen hoitopaikan, toisinaan taas uusi omistaja ei pääse kentälle lentopäivänä koiraansa hakemaan ja koira tarvitsee väliaikaisen paikan.

Kotihoitajana toimiminen on vapaaehtoistyötä, josta ei makseta palkkaa ja jossa voi syntyä kotihoitajalle jonkin verran kuluja esimerkiksi koiran ruokinnasta. Mahdolliset eläinlääkärikulut maksaa luonnollisesti yhdistys. Yhdistys lainaa koiralle tarvikkeet kuten valjaat, pannat, talutushihnat, takit ja kupit. Myös hoitokoirien madotuksia ja loishäätöjä annetaan kotihoitajille aina yhdistyksen mahdollisuuksien mukaan. Jos sinulla on koiria kotona, niiden madotuksista ja loishäädöistä täytyy huolehtia itse.

Kotihoitaja ei voi itse valita hoitokoiraansa. Kotihoitajuuden tarkoitus ei ole antaa koiria ns. kokeiluun. Tuomme tarhalta koiria kiireellisyysjärjestyksessä. Mietimme aina tarkkaan, mikä koira sopisi kellekin kotihoitajalle parhaiten, jotta turhilta paikanvaihdoksilta vältyttäisiin.

Koirat saapuvat Helsinki-Vantaan lentokentälle, josta ne pitää hakea kotihoitoon. Koira viettää hoitopaikassa normaalia kotielämää, kunnes sopiva koti sille löytyy. Kotihoitaja ei voi itse sopia koiran adoptioon liittyvistä asioista, vaan yhdistyksen edustaja ohjaa mahdollisen uuden omistajan yhteyteen kotihoitajan kanssa. Kotihoitajan odotetaan kertovan mielipiteensä siitä, millaiseen kotiin koira sopisi elämään. Koira saattaa toisinaan löytää kodin hyvinkin nopeasti mutta toisinaan voi kulua useita kuukausia, ennen kuin sopiva koti löytyy. Tarkkaa kotihoidossa vietettyä aikaa on mahdotonta ennustaa.

Koirien täsmällistä käytöstä kotioloissa on myös aika vaikea tietää etukäteen, koska niihin on usein käyty tutustumassa tarhaolosuhteissa. Kotona käytös voi muuttua ja usein ainakin ensimmäisinä päivinä koirat eivät vielä ole sisäsiistejä. Yleensä niille täytyy opettaa monia muitakin perusasioita ja käyttäytymissääntöjä. Kyseessä on siis kärsivällisyyttä vaativa vapaaehtoistyö, joka toisaalta on myös erittäin palkitsevaa. Yhdistys neuvoo ja auttaa sopeutumiseen liittyvissä asioissa.

Koirien käytöksestä löytyy hyödyllistä tietoa täältä: USEIN KYSYTTYJÄ KYSYMYKSIÄ

Ensimmäisinä päivinä kehotamme erityiseen varovaisuuteen koiran kanssa, jotta estettäisiin mahdolliset karkailut. Koira on myös hyvä tutkia kotona huolella, koska usein tarhalta tulleilla koirilla saattaa esimerkiksi olla korvatulehduksia. Koira myös pestään heti kotiin pääsyn jälkeen. Loishäätöjen uusiminen aloitetaan kahden viikon kuluttua Suomeen tulosta. Tarkemmat ohjeet saat yhdistykseltä.

Haastattelemme kotihoitajaehdokkaat ennen mahdollista koiran saapumista. Kotihoitajan on oltava täysi-ikäinen ja vähintään 24-vuotias sekä mielellään asua Uudellamaalla. Lisäksi hänellä tulee ehdottomasti olla aiempaa koirakokemusta sekä tervettä maalaisjärkeä. Mahdollisissa ongelmatilanteissa on oltava välittömästi yhteydessä yhdistykseen ja yhdessä mietimme ratkaisukeinoja. Adoptoimme koiria alle kouluikäisten lasten perheisiin vain harkinnanvaraisesti ja samaa harkintaa käytämme myös hoitokoirien sijoittamisessa lapsiperheisiin. Yhdistys tekee hoitajan kanssa kirjallisen sopimuksen siinä vaiheessa, kun koira on tulossa hoitoon. Kodin etsimisestä vastaa yhdistys, joka ilmoittaa nettisivuillaan koirista. Koirista voi kertoa esimerkiksi yhdistyksen Facebook-sivuilla mutta emme halua, että niiden kuvia jaetaan esimerkiksi koirien myyntipalstoilla.

Kotihoitajan odotetaan pitävän aktiivisesti yhteyttä  ja kertovan koiran kuulumisia oma-aloitteisesti. Lisäksi odotetaan, että kotihoitaja lähettää koirasta kuvia ja kirjoittaa siitä tekstiä nettisivuilla julkaistavaksi.

Kotihoitajat ovat meille äärettömän tärkeitä ja arvokkaita!

Jos koet olevasi etsimämme hoitaja, ota yhteyttä sähköpostitse tai puhelimitse soittoaikana.

Kotihoitokyselyjen yhteyshenkilöt:

Katri Ryynänen, katri.espanjankatukoirat@gmail.com  tai
Lea Pulkkinen, lea.espanjankatukoirat@gmail.com